
składniki:
2 jabłka np. typu reneta
2 łyżki masła
2 łyżeczki miodu
2/4 łyżeczki cynamonu
szczypta imbiru
ok. 14 pasków z ciasta francuskiego (ok. 1 cm x 15 cm)
opcjonalnie:
2 łyżki grubo posiekanych orzechów
wykonanie:
Jabłka myjemy. Odcinamy wierzch i wydrążamy miąższ, z miąższu usuwamy gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy miąższ oraz przyprawy i chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy miód (opcjonalnie orzechy), mieszamy i smażymy, aż miód połączy się z jabłkami. Farsz odstawiamy do przestudzenia. Następnie napełniamy wydrążone jabłka przygotowanym wcześniej farszem. Na wierzchu z ciasta francuskiego pleciemy kratkę. Całość pieczemy w 200 st. C przez ok. 10 – 15 min.
Spekatkularny deser!
I jaki prosty do wykonania!
🙂
Świetny, efektowny deser:)
Ale ładna kompozycja 🙂