łabędzi puch – ciasto na przyjęcie komunijne

14438

pieczemy 2 biszkopty
składniki na 1 biszkopt:
35 g mąki orkiszowej
50 g mąki ziemniaczanej
90 g cukru
3 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 21×32 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia.

składniki na masę z bułkami:
2 bułeczki kajzerki
500 ml mleka
16 g cukru z prawdziwą wanilią (przepis tutaj)
120 g cukru
100 g wiórek kokosowych
200 g masła (miękkiego)
dodatkowo:
250 ml mleka
1 słoiczek dżemu porzeczkowego

wykonanie:
Bułki rozdrabniamy na mniejsze kawałki, zalewamy 500 ml mleka i odstawiamy aby namokły. Następnie przy pomocy np. łyżki mieszamy aby powstała papka. Dodajemy wiórka kokosowe, mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem oraz cukrem z prawdziwą wanilią. Dodajemy masę z  bułek, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo zimną masę i miksujemy do połączenia składników.

składniki na poncz:
125 ml wody
3 łyżki likieru kokosowego

wykonanie:
Wodę mieszamy z likierem.

składniki na posypkę kokosową:
70 g wiórek kokosowych
100 g cukru
1 łyżka masła

wykonanie:
Wszystkie składniki podsmażamy na patelni, cały czas mieszając, aż wiórka nabiorą złotego koloru. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy.

wykonanie ciasta:
Biszkopt układamy w blaszce. Ponczujemy, rozsmarowujemy dżem, następnie równomiernie wykładamy 2/3 masy. Przykrywamy drugim biszkoptem, ponczujemy go i wykładamy równomiernie pozostałą część masy. Całość posypujemy posypką kokosową.

4 KOMENTARZE

Skomentuj Aśka Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here