rolada szpinakowa z serkiem

9128

składniki na ciasto szpinakowe:
450 g mrożonego szpinaku
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
1 łyżka mąki
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól, pieprz

wykonanie:
Szpinak rozmarzamy, przekładamy na patelnię z tłuszczem. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Dusimy do odparowania wody. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Jeśli szpinak mamy w całych liściach to drobno siekamy lub rozdrabiamy robotem kuchennym. Do drobno posiekanego szpinaku dodajemy żółtka oraz mąkę, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do szpinaku i delikatnie mieszamy. Przekładamy na blaszkę (ja wyłożyłam na 3/4 największej blaszki) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 20 min., do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu delikatnie usuwamy papier, przekładamy na ściereczkę i razem ze ściereczką zwijamy w roladę. Odstawiamy do wystudzenia.

składniki na farsz:
200 g serka topionego
200 g masła, miękkiego (w temperaturze pokojowej)
1 jajko ugotowanego na twardo
1/2 papryki
5 pieczarek marynowanych
1 ogórek kiszony
sól, pieprz

wykonanie:
Jajko, paprykę, pieczarki oraz ogórka kroimy w kosteczkę. Serek dokładnie mieszamy z masłem. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i doprawiamy.

Gotowym farszem smarujemy ciasto szpinakowe i ponownie zwijamy w roladę. Całość zawijamy w folę spożywczą. Wkładamy do lodówki, łączeniem ciasta do spodu aby rolada się skleiła. Przed podaniem kroimy w plastry.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here