ciasto drożdżowe z jabłkami, budyniem i kruszonką

10630

składniki na ciasto drożdżowe:
500-550 g mąki
50 g drożdży
4 żółtka
150 g cukru
100 g masła, roztopionego
200 ml mleka, letniego
1/2 łyżeczki soli

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z 100 ml letniego mleka, 50 g cukru oraz 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i ostawiamy w ciepłe miejsce aby rozczyn wyrósł. W osobnym naczyniu miksujemy żółtka z pozostałą częścią cukru. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mąkę wymieszaną z kakaem oraz solą, pozostałe letnie mleko, masę z żółtek i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. (Do wyrabiania ciasta spokojnie możemy użyć robota kuchennego z końcówką np. hak) Wyrobione ciasto pozostawiamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Jedną przekładamy do formy (ok. 21×32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą delikatnie rozwałkowujemy i kroimy w poprzek na paseczki.

składniki na masę budyniową i jabłka:
1000 ml mleka
3 budynie waniliowe
4 łyżki cukru lub więcej do smaku
ok.1000 g jabłek
ok. 1-2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny

wykonanie:
600 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń i wlewamy do gotującego się mleka. Całość mieszamy,cały czas podgrzewając, aż powstanie gęsty budyń.
Jabłka myjemy, obieramy wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy na ćwiartki lub jeśli mamy większe to na ósemki.

składniki na kruszonkę:
700 g mąki krupczatki
50 g cukru
50 g masła

wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy palcami, zagniatając kruszonkę.

Jedną część ciasta wykładamy równomiernie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy bułką tarta, układamy jabłka. Wykładamy równomiernie ciepły budyń. Na wierzchu układamy kratkę z pasków ciasta. Pomiędzy kratką posypujemy kruszonkę. Pieczemy przez ok. 45-50 min., w 170-180 st. C. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem. (inspiracja z przepisu s. Anastazji z moimi zmianami)

1 KOMENTARZ

Skomentuj Kasia Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here