ciasto raffaello z czarną porzeczką bez pieczenia

7635

składniki:
ok. 350-400 g herbatników
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
800 ml mleka
4 żółtka
2 budynie waniliowe
200 g cukru
200 g masła, w temperaturze pokojowej
100 ml wódki
150 g wiórek kokosowych

wykonanie:
Wiórka kokosowe zalewamy wódką, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na czas przygotowania masy. 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka oraz budynie i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy i podgrzewamy, aż budyń zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładką masę. Dodajemy wiórka nasączone alkoholem i miksujemy.

Foremkę (ok. 22x32cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy równomiernie 1/3 część masy, na masie rozsmarowujemy 1/2 część dżemu. Przykrywamy drugą warstwą herbatników. Wykładamy drugą część masy, na masie rozsmarowujemy pozostały dżem. Przykrywamy trzecią warstwą herbatników i rozsmarowujemy pozostałą masę. Wierzch posypujemy kokosową posypką. Całość schładzamy w lodówce.

składniki na posypkę:
50 g wiórek kokosowych
1 łyżka cukru

wykonanie:
Cukier i kokos przekładamy na suchą patelnię. Mieszamy i prażymy na rumiano. Przesypujemy na talerz i odstawiamy do wystudzenia.

3 KOMENTARZE

Skomentuj Aśka Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here