RSS

amoniaczek z bitą śmietaną i jabłkami

Luty 07
amoniaczek z bitą śmietaną i jabłkami

składniki na ciasto:
500 g mąki
80 g masła
200 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka amoniaku
4 łyżki mleka
dodatkowo:
5 jabłek
1/2 łyżeczki cynamonu

wykonanie:
Masło roztapiamy. Amoniak rozpuszczamy w letnim mleku. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy masło oraz rozpuszczony amoniak i wszystko razem miksujemy. Naczynie przykrywamy i odstawiamy na ok. 12 godz. lub na noc. Po tym czasie dodajemy do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy je na 5 równych części lub 4 części i wtedy możemy użyć większej blaszki. Rozwałkowujemy na cienkie placki (wymiarów blaszki, w moim przypadku 21cm x 25cm). Trzy spody pieczemy osobno w 170 st. C przez ok. 20-25 min. na rumiano. Pozostałe dwa przekładamy podsmażonymi jabłkami z cynamonem (jabłka kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach, podsmażamy z cynamonem) i pieczemy przez ok. 40 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na krem:
750 – 1000 ml śmietany 30% lub 36%
80 g cukru pudru

wykonanie:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywny krem. Dzielimy na trzy części.

Na wystudzone ciasto z jabłkami wykładamy 1/3 część bitej śmietany, przykrywamy ją pierwszym blatem, na który wykładamy drugą część śmietany, przykrywamy drugim blatem i wykładamy pozostałą część śmietany. Wierzch dekorujemy pokruszonym ostatnim blatem. Całość schładzamy w lodówce przez ok. 3 godz. Przechowujemy w lodówce. (inspiracja z przepisu s. Anastazji)

amoniaczek_biata_smietana

 

Tags: , , , , , , , ,

2 responses to “amoniaczek z bitą śmietaną i jabłkami

  1. Obżarciuch

    7 lutego 2016 at 19:00

    fantastyczne ciacho 🙂 i jakie równiutkie, musi być pyszne 🙂 zapraszam też do mnie na torcik jabłkowy z kremem karpatkowycm
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2016/02/torcik-jabkowy.html

     
    • Aśka

      7 lutego 2016 at 19:42

      Jest przepyszne polecam 🙂

       

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *