ciasto a la kinder country – bez pieczenia

11482

składniki:
ok. 160 g herbatników kakaowych
250 g serka mascarpone
300 ml śmietanki kremówki
200 g czekolady białej
ok. 120 – 160 g prażonej pszenicy w miodzie

wykonanie:
Blaszkę (20×25 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy 1/2 cz. herbatników. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej  (czekoladę łamiemy na kostki, wkładamy o miseczki i umieszczamy na garnuszku z gotującą się wodą). Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Serek rozmiksowujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej czekoladę i ponownie ubijamy. Taką masę dodajemy do serka i miksujemy na jednolitą konsystencję. Następnie dodajemy prażoną pszenicę i mieszamy szpatułką. Gotową masę równomiernie wykładamy na herbatniki i przykrywamy ją pozostałą częścią ciastek.

składniki na polewę:
100 g czekolady mlecznej
100 ml śmietanki kremówki
dodatkowo:
ok. 40 g pszenicy prażonej

wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w  kąpieli wodnej. Zestawiamy z ognia, dodajemy śmietankę i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej, lśniącej masy. Gotową równomiernie rozsmarowujemy na herbatnikach i posypujemy pszenicą prażoną. Całość schładzamy przez min. 2 godz. i przechowujemy w lodówce.

cinder_country1

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here