serowe placuszki z sosem malinowym

2318

składniki na placuszki:
300 g sera białego tłustego lub półtłustego
2 żółtka z świeżych jaj, najlepiej wiejskich
3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (lub więcej)
1 szczypta proszku do pieczenia
tłuszcz do smażenia

wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do miski i przy pomocy widelca mieszamy, rozcieramy, aż składniki się połączą. Następnie łyżką nabieramy porcję masy i wilgotnymi dłońmi formujemy okrągłe placuszki. Kładziemy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy na ciepło oprószone cukrem pudrem z sosem malinowy.

składniki na sos malinowy:
200 g świeżych malin lub mrożonych
50 g cukru
opcjonalnie w wersji dla dorosłych:
50 ml czerwonego wytrawnego wina lub nalewki malinowej

wykonanie:
Maliny wraz z cukrem (opcjonalnie alkohol) przekładamy do rondelka i gotujemy, aż powstanie sos. (inspiracja przepisu z kuchni Lidla)

placuszki_serowe1

placuszki_serowe2

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here