RSS

mięciutkie jesienne ciasteczka z jabłkami

Wrzesień 21
mięciutkie jesienne ciasteczka z jabłkami

ciastka_z_jablkami1
składniki:
250 g mąki
170 g cukru
110 g masła, miękkiego
1 jajko
2 jabłka
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szczypta soli
65 g migdałów

wykonanie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy. Make mieszamy z cynamonem, gałką, sodą oraz solą. Masło ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy jajo i miksujemy. Następnie dodajemy wymieszane suche składniki i mieszamy do połączenia się. Na koniec dodajemy jabłka oraz posiekane migdały i mieszamy. Ciasto schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce. Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując odstępy, gdyż ciasteczka troszkę się rozpłyną. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15 min, aż się zarumienią. (inspiracja z przepisu kuchni Lidla)
ciastka_z_jablkami

Zapisz

Zapisz

Zapisz

 

Posted by on 21 września 2016 in ciacha i desery, ciasteczka

3 komentarze

Tags: , , ,

3 responses to “mięciutkie jesienne ciasteczka z jabłkami

  1. Sarna

    21 września 2016 at 07:52

    wyglądają przepysznie, skusiłabym się na kilka 😉

     
    • Aśka

      21 września 2016 at 15:52

      Niestety u mnie dawno już zniknęły 😉 ale raz dwa mogą być w Twoim piekarniku gdyż szybko się je przyrządza 🙂

       

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *