mięciutkie jesienne ciasteczka z jabłkami

5105

składniki:
250 g mąki
170 g cukru
110 g masła, miękkiego
1 jajko
2 jabłka
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szczypta soli
65 g migdałów

wykonanie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy. Make mieszamy z cynamonem, gałką, sodą oraz solą. Masło ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy jajo i miksujemy. Następnie dodajemy wymieszane suche składniki i mieszamy do połączenia się. Na koniec dodajemy jabłka oraz posiekane migdały i mieszamy. Ciasto schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce. Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując odstępy, gdyż ciasteczka troszkę się rozpłyną. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15 min, aż się zarumienią. (inspiracja z przepisu kuchni Lidla)

ciastka_z_jablkami1

ciastka_z_jablkami

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here