RSS

placuszki z tartymi jabłkami i serem

Październik 17


składniki:
200 g jabłek startych na tarce o grubych oczkach (u mnie szara reneta)
100 g białego sera, zmielonego (ja zmiksowałam blenderem)
80 g mąki orkiszowej lub pszennej
2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
1 łyżka posiekanych orzechów (laskowych lub włoskich lub migdałów)
1/2 łyżki miodu
cynamon do smaku
1 szczypta soli
dodatkowo:
tłuszcz do smażenia
cukier puder do podania

wykonanie:
Jabłka mieszamy z żółtkami, serem, mąką, orzechami, miodem, solą oraz cynamonem. W osobnym naczyniu ubijamy białka i dodajemy je do ciasta.  Mieszamy do połączenia się składników. Następnie smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

 

Posted by on 17 października 2017 in dania główne, naleśniki racuchy krokiety

1 Comment

Tags: , , , ,

One response to “placuszki z tartymi jabłkami i serem

  1. Magdalena

    17 października 2017 at 20:49

    wyglądają pysznie 🙂

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *