RSS

półkruche księżyce

Styczeń 17


składniki:
300 g mąki orkiszowej lub pszennej
80-100 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z 1/4 laski wanilii
100 g masła
1 jajko
4 łyżki kwaśnego mleka (przepis tutaj) lub kefiru
7 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
dodatkowo: cukier puder do oprószenia

wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier puder, cukier z wanilią, jajko, kwaśne mleko oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie rozwałkowujemy ciasno na ok. 3 mm grubości. Wykrawamy foremką ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C do lekkiego zrumienienia. Zaraz po upieczeniu oprószamy ciasta cukrem pudrem. Studzimy na kratce.

 

Posted by on 17 stycznia 2018 in ciacha i desery, ciasteczka

Leave a comment

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *