składniki:
4 jajka
2/3 szkl cukru
2/3 szkl mąki pszennej
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszając delikatnie łyżką drewnianą.
Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu przekrawamy np. na 2 – 3 blaty.
jak robie biszkop z maka ziemniaczana zazwyczaj nie dodaje proszku bo i tak rosnie wysoki 🙂
właśnie taki bez proszku mam w piekarniku 🙂