delikatny tort kokosowy a la Raffaello

398
[Głosów:2    Średnia:4/5]

 

składniki na biszkopt:
6 jajek
200 g cukru
120 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli

wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się.
Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 – 35 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika upuszczamy je z wysokości ok. 40 cm na podłogę (biszkopt w tortownicy) a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt wyciągamy z foremki i przekrawamy na 3 blaty.

nasączenie:
100 ml przegotowanej i ostudzonej wody
100 ml likieru Amaretto lub kokosowego
(ja użyłam 200 ml zaparzonej i ostudzonej herbaty wymieszanej z 1 łyżeczką soku z cytryny, 3 łyżki likieru kawowego,)

wykonanie:
wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

składniki na krem kokosowy:
200 g wiórków kokosowych
250 g serka mascarpone
400 ml śmietanki kremówki 30 %
70 g cukru pudru
2 łyżki likieru Amaretto lub kokosowego (ja użyłam kawowego)

dodatkowo:
kuleczki kokosowe do dekoracji

wykonanie:
100 g wiórek kokosowych blendujemy przez ok. 3 min. aż wiórka staną się „mokre”. W garnku mieszamy serek mascarpone, likier oraz rozdrobnione wiórka. W osobnym naczyniu ubijamy schłodzoną śmietankę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do serka dodajemy stopniowo ubitą śmietanę, mieszamy łyżką.

Blaty biszkoptu kolejno nasączmy i przekładamy kemem kokosowych. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem i obsypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi. Na wierzchu ciasta układam kuleczki kokosowe (ja użyłam kuleczek kokosowych a la Raffaello domowej roboty).

(Visited 8 408 times)

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here