ciasto Shrek idealne na przyjęcia dla dzieci

13609


składniki na biszkopt:

6 jajek
200 g cukru
120 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli

wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie stopniowo żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki, na gładką masę. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia blaszki (35×20 cm). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 – 35 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika upuszczamy je z wysokości ok. 40 cm na podłogę (biszkopt w foremce) a następnie odstawiamy do ostygnięcia.

dodatkowo:
2 opakowania delicji
2 zielone galaretki np. agrestowe
500 ml gorącej wody

składniki na masę budyniową:
900 ml zielonego soku np. Kubuś lub Pysio
3 budynie waniliowe

wykonanie:
W 250 ml soku mieszamy budynie (nie dodajemy cukru). Pozostały sok zagotowujemy i dodajemy do niego budyń. Cały czas podgrzewamy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gorący budyń wylewamy na biszkopt i odstawiamy do przestygnięcia. Na przestudzony budyniu układamy delicje.

składniki na masę śmietanową:
660 ml śmietany kremówki 30 %
2 łyżki cukru pudru
2 zielone galaretki np. agrestowe
250 ml gorącej wody

wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz wystudzoną galaretkę i miksujemy. Gotową masę wylewamy na delicje, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na ok. 60 min. aby masa stężała. Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia, gdy będzie lekko tężała wylewamy ją na wierzch ciasta i ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

 

2 KOMENTARZE

Skomentuj Monika Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here