składniki na ciasto kruche:
150g mąki krupczatki
200 g mąki pszennej
5 żółtek
250 g masła
35 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Na stolnicę wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Mocno schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce o dużych oczkach lub siekamy nożem. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 2 porcje : 2/3 i 1/3. Każdą porcję owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok. 1 godz.
Blachę o wymiarach 33 cm x 21.5 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na tarce o dużych oczkach ścieramy 2/3 zamrożonego ciasta. Pieczemy w piekarniku ok. 25 min w temp. 170 st. C na złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia.
składniki na piankę budyniową:
5 białek
220 g cukru
2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki oleju
2 budynie śmietankowe bez cukru
dodatkowo:
500 g czereśni
Czereśnie myjemy, usuwamy ogonki, drylujemy, dzielimy na połówki.
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier cały czas miksując wsypujemy delikatnie budyń a następnie cienkim strumieniem wlewamy olej oraz ekstrakt waniliowy.
Na wystudzone ciasto wykładamy pianę budyniową. Na pianę wykładamy czereśnie przeciętą częścią do góry, lekko wciskamy je w pianę.
Na czereśnie ścieramy pozostałą część ciasta i pieczemy ok. 40 min w temp. 170 st. C.
ale pysznie wygląda!
Dzięki 🙂