delikatne ciasto z czereśniami i budyniową pianką

4446


składniki na ciasto kruche:

150g mąki krupczatki
200 g mąki pszennej
5 żółtek
250 g masła
35 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Na stolnicę wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Mocno schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce o dużych oczkach lub siekamy nożem. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 2 porcje : 2/3  i  1/3.  Każdą porcję owijamy folią spożywczą i wkładamy do  zamrażalnika na ok. 1 godz.
Blachę o wymiarach 33 cm x 21.5 cm  wykładamy papierem do pieczenia. Na tarce o dużych oczkach ścieramy 2/3  zamrożonego ciasta. Pieczemy w piekarniku ok. 25 min w temp. 170 st. C na złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia.

składniki na piankę budyniową:
5 białek
220 g cukru
2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki oleju
2 budynie śmietankowe bez cukru
dodatkowo:
500 g czereśni
Czereśnie myjemy, usuwamy ogonki, drylujemy, dzielimy na połówki.

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier cały czas miksując wsypujemy delikatnie budyń a następnie cienkim strumieniem wlewamy olej oraz ekstrakt waniliowy.
Na wystudzone ciasto wykładamy pianę budyniową. Na pianę wykładamy czereśnie przeciętą częścią do góry, lekko  wciskamy je w pianę.
Na czereśnie ścieramy pozostałą część ciasta i pieczemy ok. 40 min w temp. 170 st. C.

 

2 KOMENTARZE

Skomentuj Aśka Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here