składniki na ciasto kruche:
200 g mąki
30 g cukru pudru
100 g masła
3 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 szczypta soli
wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki. Siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Następnie rozwałkowujemy np. na kształt prostokąta, odcinamy po ok. 1 cm z każdej krawędzi. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Z odciętych kawałków ciasta formujemy wałeczki i przyklejamy je do ciasta (możemy przyklejać białkiem) tworząc rant. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 170 st. C do zrumienienia.
składniki na wierzch ciasta:
ok. 2-3 łyżki dżemu lub powidła
1-2 garście orzechów włoskich
3 białka
130 g cukru pudru
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier puder i ubijamy na lśniąco. Na upieczonym spód ciasta rozsmarowujemy np. dżem, posypujemy posiekanymi orzechami. Na całości rozsmarowujemy równomiernie ubite białka i wierzch posypujemy odrobiną posiekanych. Pieczemy w 140 st. C przez ok. 60 min., aż beza będzie wypieczona, chrupiąca z wierzchu. Po upieczeniu możemy pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia.
myślę, że znakomity!
Już go nie ma 🙂
Jaka jest wielkosc tego mazurka w cm? Z gory dziekuje za odpowiedz 🙂
Nie używałam konkretnej blaszki. Mazurek miał wymiary ok. 20cm x 30cm. Pozdrawiam