Wielkanocna baba drożdżowa

4640

składniki:
500 g mąki orkiszowej lub pszennej
110 g cukru
6 żółtek
1 jajko
40 g drożdży
125 g masła
250 ml mleka
150 g rodzynek
1 szczypta soli
opcjonalnie:
otarta skórka z cytryny lub aromat cytrynowy
lukier do dekoracji

wykonanie:
Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Ok. 80 g mąki zaparzamy 125 ml gorącego mleka. Odstawiamy do przestudzenia. Drożdże mieszamy z 2 łyżkami cukru oraz pozostałym letnim mlekiem. Wlewamy do zaparzonej mąki mieszamy a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Żółtka oraz jajko miksujemy z cukrem na puszystą masę a następnie dodajemy do podrośniętego rozczynu i mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, sól, skórkę z cytryny/aromat oraz wystudzone masło, mieszamy i zagniatamy elastyczne ciasto. Pod koniec dodajemy rodzynki i wtłaczamy je w ciasto. Pozostawiamy ciasto w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 60-90 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy ciasto do 1/3 cz. wysokości natłuszczonych 2 foremek z kominem (u mnie po ok. 22 cm średnicy). Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30-40 min.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here