Wielkanocne mini koszyczki

3798

 

składniki na ciasto kruche:
130 g mąki pszennej
80 g masła
50 g cukru pudru
1 łyżka śmietany
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, mieszamy. Do mąki wkładamy masło i siekamy nożem, dodajemy śmietanę oraz ekstrakt waniliowy i zagniatamy ciasto na gładką masę, odstawiamy na godzinę chłodne miejsce.

składniki na masę serową:
125 g sera białego
30 g masła
50 g cukru pudru
1 jajo
1 łyżka budyniu śmietankowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

wykonanie:
Żółtko miksujemy z masłem oraz cukrem pudrem, dodajemy ser biały oraz ekstrakt waniliowy i miksujemy dalej na gładką masę. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie za pomocą łyżki drewnianej łączymy z masą serową.

Ciasto kruche wykładamy na posypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość ok. 1/2 cm. Szklanką wycinamy koła i wyklejamy posmarowane masłem foremki na babeczki. Z ciasta formujemy również ruloniki, z których robimy uchwyty do koszyczków. Do wyklejonych babeczek łyżeczką nakładamy masę serową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 min. w temperaturze 170-180 st. C.
Osobno przez ok. 5-10 min. pieczemy „rączki” do koszyczków, które przed pieczeniem smarujemy białkiem. Ciasta odstawiamy do ostygnięcia.

dodatkowo:
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
kwiatuszki z lukru
kolorowe cukierki w kształcie jajeczek

Formujemy koszyczki łącząc babeczki z uchwytami,  miejsca łączenia smarujemy czekoladą, przytrzymujemy chwilę, aby czekolada zastygła.
Miejsca łączenia babeczki i uchwytu zdobimy kwiatuszkami wykonanymi z lukru lub wg. upodobań. Do gotowego koszyczka wkładamy kolorowe cukierki w kształcie jajeczek .

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here