domowe trufle czekoladowe z odrobiną chili

2844

składniki:
200 g czekolady gorzkiej, dobrej jakości
180 g śmietany kremówki 30%
szczypta soli
chilli w proszku wg własnego uznania
kakao do obtoczenia

wykonanie:
Śmietankę podgrzewamy, nie doprowadzając do zagotowania. Zestawiamy z ognia i zalewamy nią połamaną na kawałeczki czekoladę. Dodajemy sól oraz do smaku chili i mieszamy na gładki lśniący krem. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią lub papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki, do stężenia. Następnie przy pomocy łyżeczki nabieramy porcje i formujemy małe kuleczki. Obtaczamy je w kakao. Dodatkowo do kakao możemy jeszcze troszkę dodać chili jeśli za mało dodaliśmy do masy. Przechowujemy w lodówce.


ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here