RSS

domowe trufle czekoladowe z odrobiną chili

Styczeń 20

składniki:
200 g czekolady gorzkiej, dobrej jakości
180 g śmietany kremówki 30%
szczypta soli
chilli w proszku wg własnego uznania
kakao do obtoczenia

wykonanie:
Śmietankę podgrzewamy, nie doprowadzając do zagotowania. Zestawiamy z ognia i zalewamy nią połamaną na kawałeczki czekoladę. Dodajemy sól oraz do smaku chili i mieszamy na gładki lśniący krem. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią lub papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki, do stężenia. Następnie przy pomocy łyżeczki nabieramy porcje i formujemy małe kuleczki. Obtaczamy je w kakao. Dodatkowo do kakao możemy jeszcze troszkę dodać chili jeśli za mało dodaliśmy do masy. Przechowujemy w lodówce.


banner code

 

Posted by on 20 stycznia 2018 in desery, praliny, różne

Leave a comment

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *