zupa krem z czosnku niedźwiedziego

3956

składniki:
100 g świeżego czosnku niedźwiedziego
1000 ml rosołu lub bulionu warzywnego
ok. 60 ml wytrawnego białego wina
1 średnia cebula
1 por
3 ziemniaki
2 łyżki oleju
3-4 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
dodatkowo do podania:
jajko, grzanki, ser grana padano lub parmezan

wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę, pora w talarki. W garnku rozgrzewamy olej dodajemy cebulę oraz pora i podsmażamy do zeszklenia. Wlewamy np. rosół, wino i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz posiekany czosnek niedźwiedzi i gotujemy na małym ogniu. Gdy ziemniaki są miękkie miksujemy zupę, dodajemy śmietanę, podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Możemy podać z ugotowanym jajkiem, startym serem lub grzankami.

1 KOMENTARZ

Skomentuj Edyta Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here