domowy chleb orkiszowy

1508

chleb2składniki:
250 g orkiszu
250 g mąki pszennej
40 g drożdży
150 g wody
250 g mleka
1 łyżeczka cukru
20 g oleju
1 i 1/2 łyżeczki soli
150 g płatków owsianych
50 g pestek słonecznika

wykonanie:
Do naczynia miksującego wkładamy orkisz, mielimy przez 1 min./obr. 10 i przekładamy do innego naczynia. Następnie do naczynia miksującego wlewamy wodę, mleko, dodajemy drożdże, cukier i podgrzewamy przez 2 min./37 st.C/obr.1. Dodajemy zmielony orkisz, mąkę, płatki owsiane, słonecznik, sól i wyrabiamy przez 3 min/Interwał. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Następnie przekładamy do natłuszczonej formy /keksówki 30 cm/, mokrymi dłońmi wygładzamy wierzch ciasta i odstawiamy na ok. 15 min do ponownego podrośnięcia. Pieczemy w 180 – 200 st. C przez ok. 40 min. Chleb może się kruszyć.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here