RSS

pyszne kruche rogaliki z migdałami

Maj 25
pyszne kruche rogaliki z migdałami


składniki:

100 g migdałów
300 g mąki
80 g cukru pudru
200 g masła
1 szczypta soli
dodatkowo opcjonalnie do oprószenia:
cukier puder
cukier z prawdziwą wanilią

wykonanie:

Migdały mielimy. Wszystkie składniki przekładamy na stolnicę, siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Następnie odrywamy małe kawałeczki, rolujemy i formujemy w kształt rogalików. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 15 min., do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika opcjonalnie możemy posypać je cukrem pudrem wymieszanym z cukrem z prawdziwą wanilią. Ciasteczka można przechowywać przez ok. miesiąc w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoju. (inspiracja z przepisu Justyny Śnieżek 🙂 polecam 🙂 )

 

Posted by on 25 maja 2015 in ciacha i desery, ciasteczka

2 komentarze

Tags: , , , , , ,

2 responses to “pyszne kruche rogaliki z migdałami

  1. Jacek

    2 września 2015 at 12:30

    Migdały można zastąpić mielonymi orzechami włoskimi albo laskowymi 😉

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *