RSS

puree z dyni

Wrzesień 22
puree z dyni

puree_z_dynii
składniki:

dynia (ilość dowolna 😉 )

wykonie:
Z dyni wydrążamy miękki miąższ z pestkami. Pozostały twardszy miąższ kroimy na mniejsze kawałki i obieramy. Przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego, przykrywamy żaroodporną pokrywka lub folią aluminiową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez ok. 50 min. aż dynia zmięknie. Następnie odlewamy sok, miąższ przekładamy do naczynia i miksujemy na gładki mus. Gotowe puree przekładamy do wyprażonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 3 razy przez ok. 20 – 30 min (w zależności od wielkości słoiczków).

sposób II:
Z dyni wydrążamy miękki miąższ z pestkami, pozostałą część kroimy na średnie kawałki, nie obieramy. Ze skórką przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy przez ok. 50 min. Następnie odstawiamy do przestudzenia i przy pomocy łyżki obieramy. W dalszej części postępujemy jw.

puree_z_dynii1

Zapisz

 

Posted by on 22 września 2015 in przetwory

2 komentarze

Tags: , , ,

2 responses to “puree z dyni

  1. piegusek

    24 października 2016 at 10:58

    ja zawsze mroziłam powiedz mi długo wytrzymuje tak zapasteryzowane puree w słoiczku?

     
    • Aśka

      24 października 2016 at 11:34

      U mnie nawet wytrzymuje rok 🙂 Wczoraj zużyłam właśnie takie zeszło roczne do ciasta z dynią 🙂 Ja też mrożę ale surową dynię, pokrojoną w kostkę i wyciągam latem do wody np. jako kostki lodów 😉 wychodzi taka smaczna woda dyniowa 😉

       

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *