puree z dyni

2041

puree_z_dynii
składniki:

dynia (ilość dowolna 😉 )

wykonie:
Z dyni wydrążamy miękki miąższ z pestkami. Pozostały twardszy miąższ kroimy na mniejsze kawałki i obieramy. Przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego, przykrywamy żaroodporną pokrywka lub folią aluminiową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez ok. 50 min. aż dynia zmięknie. Następnie odlewamy sok, miąższ przekładamy do naczynia i miksujemy na gładki mus. Gotowe puree przekładamy do wyprażonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 3 razy przez ok. 20 – 30 min (w zależności od wielkości słoiczków).

sposób II:
Z dyni wydrążamy miękki miąższ z pestkami, pozostałą część kroimy na średnie kawałki, nie obieramy. Ze skórką przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy przez ok. 50 min. Następnie odstawiamy do przestudzenia i przy pomocy łyżki obieramy. W dalszej części postępujemy jw.

puree_z_dynii1

Zapisz

2 KOMENTARZE

    • U mnie nawet wytrzymuje rok 🙂 Wczoraj zużyłam właśnie takie zeszło roczne do ciasta z dynią 🙂 Ja też mrożę ale surową dynię, pokrojoną w kostkę i wyciągam latem do wody np. jako kostki lodów 😉 wychodzi taka smaczna woda dyniowa 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here