szybka napoleonka na krakersach

160
[Głosów:0    Średnia:0/5]

składniki:kremowka_krakers
5 szklanek pełnego mleka
200-250 g masła
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki pszennej
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
1 cukier waniliowy
4 żółtka
2 duże opakowania krakersów
cukier puder do posypania

wykonanie:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy warstwę krakersów.
Do garnka z grubym dnem wlewamy 4 szklanki mleka, wsypujemy cukier, cukier waniliowy, wkładamy masło i zagotowujemy.
Do osobnego naczynia wlewamy 1 szklankę mleka, dodajemy mąkę , żółtka oraz budyń. Wszystkie składniki miksujemy.
Gdy mleko na palniku będzie wrzało dodajemy zmiksowane pozostałe mleko, cały czas mieszając, żeby nie przywarło do momentu aż masa zgęstnieje.
Gorącą masę wylewamy na krakersy i przykrywamy drugą porcję krakersów. Wierzch ciasta lekko uciskamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem.

(Visited 1 330 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here