RSS

pizzerinki – mini pizze

Maj 05
pizzerinki  – mini pizze

 

składniki na ciasto:
300 g mąki
180 ml ciepłej wody
15 g drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

wykonanie:
Drożdże mieszamy z cukrem i letnia wodą w dużej misce. Następnie dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 60 min. w ciepłe miejsce.

składniki na sos:
10 łyżeczek przecieru pomidorowego
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
3 łyżki oleju
2 łyżeczki suszonego oregano
sól

wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i delikatnie podsmażamy.

składniki na wierzch:
10 kulek mini mozzarelli
10 oliwek pokrojonych
4 pieczarki pokrojone w plasterki
10 plasterków kiełbasy
1/4 papryki (pokrojonej w paseczki)
świeże listki bazylii

wykonanie:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 10 części. Formujemy cienkie placuszki na których rozsmarowuje sos i układamy po jednej rozdrobnionej kuleczce sera, kiełbasę, pieczarki, paprykę oraz oliwki. Pieczemy przez ok. 10 -15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Podajemy ze świeżymi listkami bazyli.

 

Posted by on 5 maja 2015 in pizza, przekąski przystawki

Leave a comment

Tags: , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *