RSS

delikatne ciasto trociniak – idealne na przyjęcie komunijne

Kwiecień 23
delikatne ciasto trociniak – idealne na przyjęcie komunijne


składniki na biszkopt:

4 jaja
160 g cukru
100 g mąki pszennej
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszając delikatnie łyżką drewnianą.
Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia.

składniki na masę budyniową:
500 g mleka
120 g cukru
2 łyżki budyniu waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
200 g masła

wykonanie:
300 g mleka zagotowujemy z cukrem, do pozostałego mleka wsypujemy budyń oraz mąkę, dokładnie roztrzepujemy trzepaczką, aby nie było grudek. Do wrzącego mleka wlewamy budyń z mąką i zagotowujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem, dodając po łyżce zimnego budyniu.

składniki na masę jabłkową:
5 jabłek (które nie tracą koloru po starciu)
3 galaretki agrestowe

wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w 0,75 l wody. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dokładnie odciskamy sok i mieszamy je z tężejącą galaretką.

posypka ciasta:
70 g wiórek kokosowych
10 g masła
2 łyżeczki cukru

wykonanie:
Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy cukier oraz wiórki kokosowe, lekko rumienimy.

Ciasto : biszkopt – 3/4  masy budyniowej – tężejąca galaretka z jabłkami – 1/4 masy budyniowej -zrumienione wiórka.

 

Tags: , , , , , , ,

14 responses to “delikatne ciasto trociniak – idealne na przyjęcie komunijne

  1. ilovebakepl

    23 kwietnia 2015 at 07:06

    Pięknie wyglada i ta zielona warstwa swietna jest 🙂

     
  2. amaranthrose

    23 kwietnia 2015 at 11:03

    Wygląda na pyszne i bardzo orzeźwiające ciasto. Super pomysł!

     
    • Aśka

      23 kwietnia 2015 at 11:47

      Dziękuję, o tak jest pyszne 🙂 polecam…

       
  3. Mariola

    23 kwietnia 2015 at 20:38

    Piękne ciacho- bardzo lubię masę z jabłek i galaretki-jest przepyszna- muszę wypróbować Twój przepis:)

     
  4. agula

    19 maja 2015 at 19:29

    smakowicie wygląda

     
    • Aśka

      19 maja 2015 at 21:08

      jest naprawdę pyszne 🙂 polecam

       
      • marlena

        16 kwietnia 2016 at 00:01

        Smakowicie wygląda 🙂

        Czy do tej masy budyniowej mają być tylko 2 łyżki budyniu? Czy 2 opakowania…?

         
        • Aśka

          18 kwietnia 2016 at 14:17

          tak jak jest napisane 🙂 2 łyżki budyniu 🙂

           
  5. basia

    13 czerwca 2016 at 12:19

    A jakie jablka beda nahlepsze?

     
    • Aśka

      13 czerwca 2016 at 14:38

      Jabłka, które szybko nie czernieją po starciu.

       
  6. Mariola

    13 kwietnia 2017 at 17:51

    Uwielbiam to ciacho 🙂

     
  7. Ula

    3 maja 2017 at 16:50

    Krem budyniowy zważył się, co mi nie poszło?

     
    • Aśka

      4 maja 2017 at 10:17

      Temperatura budyniu i masła przed miksowaniem powinna być jednakowa (najlepiej pokojowa). Np. budyń nie powinien być zimniejszy od masła.

       

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *