RSS

delikatne ciasto trociniak – idealne na przyjęcie komunijne

Kwiecień 23
delikatne ciasto trociniak – idealne na przyjęcie komunijne


składniki na biszkopt:

4 jaja
160 g cukru
100 g mąki pszennej
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszając delikatnie łyżką drewnianą.
Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia.

składniki na masę budyniową:
500 g mleka
120 g cukru
2 łyżki budyniu waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
200 g masła

wykonanie:
300 g mleka zagotowujemy z cukrem, do pozostałego mleka wsypujemy budyń oraz mąkę, dokładnie roztrzepujemy trzepaczką, aby nie było grudek. Do wrzącego mleka wlewamy budyń z mąką i zagotowujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem, dodając po łyżce zimnego budyniu.

składniki na masę jabłkową:
5 jabłek (które nie tracą koloru po starciu)
3 galaretki agrestowe

wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w 0,75 l wody. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dokładnie odciskamy sok i mieszamy je z tężejącą galaretką.

posypka ciasta:
70 g wiórek kokosowych
10 g masła
2 łyżeczki cukru

wykonanie:
Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy cukier oraz wiórki kokosowe, lekko rumienimy.

Ciasto : biszkopt – 3/4  masy budyniowej – tężejąca galaretka z jabłkami – 1/4 masy budyniowej -zrumienione wiórka.

 

Tags: , , , , , , ,

16 responses to “delikatne ciasto trociniak – idealne na przyjęcie komunijne

  1. ilovebakepl

    23 kwietnia 2015 at 07:06

    Pięknie wyglada i ta zielona warstwa swietna jest 🙂

     
  2. amaranthrose

    23 kwietnia 2015 at 11:03

    Wygląda na pyszne i bardzo orzeźwiające ciasto. Super pomysł!

     
    • Aśka

      23 kwietnia 2015 at 11:47

      Dziękuję, o tak jest pyszne 🙂 polecam…

       
  3. Mariola

    23 kwietnia 2015 at 20:38

    Piękne ciacho- bardzo lubię masę z jabłek i galaretki-jest przepyszna- muszę wypróbować Twój przepis:)

     
  4. agula

    19 maja 2015 at 19:29

    smakowicie wygląda

     
    • Aśka

      19 maja 2015 at 21:08

      jest naprawdę pyszne 🙂 polecam

       
      • marlena

        16 kwietnia 2016 at 00:01

        Smakowicie wygląda 🙂

        Czy do tej masy budyniowej mają być tylko 2 łyżki budyniu? Czy 2 opakowania…?

         
        • Aśka

          18 kwietnia 2016 at 14:17

          tak jak jest napisane 🙂 2 łyżki budyniu 🙂

           
  5. basia

    13 czerwca 2016 at 12:19

    A jakie jablka beda nahlepsze?

     
    • Aśka

      13 czerwca 2016 at 14:38

      Jabłka, które szybko nie czernieją po starciu.

       
  6. Mariola

    13 kwietnia 2017 at 17:51

    Uwielbiam to ciacho 🙂

     
  7. Ula

    3 maja 2017 at 16:50

    Krem budyniowy zważył się, co mi nie poszło?

     
    • Aśka

      4 maja 2017 at 10:17

      Temperatura budyniu i masła przed miksowaniem powinna być jednakowa (najlepiej pokojowa). Np. budyń nie powinien być zimniejszy od masła.

       
      • ulka

        5 sierpnia 2017 at 21:31

        Odkryłam niedawno Pani bloga i muszę napisać, że jestem zachwycona przepisami! Są takie „swojskie”, domowe, ze składników, które w większości ma się w domu. Dopiero zaczęłam „testowanie” od Trociniaka – wyszedł przepyszny 🙂
        pozdrawiam i życzę wielu smakowitych pomysłów.

         
        • Aśka

          9 sierpnia 2017 at 15:24

          Dziękuję za miły komentarz 🙂 i życzę samych pyszności 🙂

           

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *