kopytka z papryką

1912

składniki:
500 g ziemniaków, ugotowanych i zmielonych
100-150 g maki ziemniaczanej
1-2 jajka
1 łyżka oleju
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
sól, pieprz

wykonanie:
Ziemniaki gotujemy dzień wcześniej. Następnego dnia mielimy, przekładamy na stolnicę. Dodajemy mąkę ziemniaczana wymieszaną z papryką solą i pieprzem, jajka oraz olej. Zagniatamy ciasto. Formujemy wałek o grubości ok. 1 i 1/2 cm i kroimy nożem po skosie kluseczki. Gotujemy partiami w osolonej, gorącej wodzie przez ok. 2-3 min. od wypłynięcia na wierzch. Następnie wyciągamy i podajemy np. z sosem pomidorowym lub grzybowym.

koptyka_paprykowe1

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here