RSS

kopytka z papryką

Luty 27


koptyka_paprykowe1składniki:

500 g ziemniaków, ugotowanych i zmielonych
100-150 g maki ziemniaczanej
2 jajka
1 łyżka oleju
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
sól, pieprz

wykonanie:
Ziemniaki gotujemy dzień wcześniej. Następnego dnia mielimy, przekładamy na stolnicę. Dodajemy mąkę ziemniaczana wymieszaną z papryką solą i pieprzem, jajka oraz olej. Zagniatamy ciasto. Formujemy wałek o grubości ok. 1 i 1/2 cm i kroimy nożem po skosie kluseczki. Gotujemy partiami w osolonej, gorącej wodzie przez ok. 2-3 min. od wypłynięcia na wierzch. Następnie wyciągamy i podajemy np. z sosem pomidorowym lub grzybowym.

 

Posted by on 27 lutego 2016 in dania główne, jarskie, makarony i kluski

Leave a comment

Tags: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *