kruche jajeczka na Wielkanocny stół

7115

składniki na cisto:
200 g mąki orkiszowej
80 g cukru
70 g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
dodatkowo:
dżem pomarańczowy, brzoskwiniowy lub lemon curd
cukier puder

wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier, szczyptę soli, jajko oraz masło, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez ok. 45 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto, posypujemy delikatnie stolnicę mąkę, rozwałkowujemy cienko ciasto i wykrawamy ciasteczka w kształcie jajeczek. W 1/2 części ciasteczek np. przy pomocy kieliszka wykrawamy okrągłe dziurki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczmy w 170 st. C do zarumienienia. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ciasteczka przekładamy dżemem lub lemon curd i posypujemy cukrem pudrem.

ciasteczka_jajeczka2

14 KOMENTARZE

  1. Świetny pomysł i łatwy przepis! Ciasteczka smakują tak dobrze jak wyglądają 🙂
    Dziękuję i życzę wesołych świąt.

  2. Ciasteczka niestety z mąki orkiszkowej wyszły mi znacznie ciemniejsze niż te na zdjęciach 🙁 W związku z czym, niestety nie prezentują się tak pięknie…
    Może jednak należało użyć zwykłej mąki?

    • Dziwne, że wyszły Ci ciemniejsze. Może nie używasz 100 % mąki orkiszowej albo za długo je piekłaś. Ja używam do wszystkiego tej mąki (mąki orkiszowej) i nic nie zmienia koloru.

  3. Kruche ciasto rozplywa sie w ustach, a dodatek lemon curdu sprawia, ze mimo duzej ilosci lukru wcale nie sa za slodkie. Lukier najlepiej ukrecic z cukru pudru z sokiem z cytryny az zbieleje, no i powinien byc gesty, zeby „bialko” wyszlo bialo.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here