RSS

kruche jajeczka na Wielkanocny stół

Marzec 18

ciasteczka_jajeczka3składniki na cisto:
200 g mąki orkiszowej
80 g cukru
70 g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
dodatkowo:
dżem pomarańczowy, brzoskwiniowy lub lemon curd
cukier puder

wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier, szczyptę soli, jajko oraz masło, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez ok. 45 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto, posypujemy delikatnie stolnicę mąkę, rozwałkowujemy cienko ciasto i wykrawamy ciasteczka w kształcie jajeczek. W 1/2 części ciasteczek np. przy pomocy kieliszka wykrawamy okrągłe dziurki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczmy w 170 st. C do zarumienienia. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ciasteczka przekładamy dżemem lub lemon curd i posypujemy cukrem pudrem.

ciasteczka_jajeczka2

 

Posted by on 18 marca 2016 in Bez kategorii

14 komentarzy

14 responses to “kruche jajeczka na Wielkanocny stół

  1. Karmel-itka

    18 marca 2016 at 12:22

    są naprawdę urocze!

     
  2. mimi

    18 marca 2016 at 15:51

    Czy można zrobić je ze zwykłej mąki?

     
  3. beata

    19 marca 2016 at 11:58

    czy te ciasteczka robi sie podwójne,żeby dzem nie wypłynął?

     
    • Aśka

      19 marca 2016 at 18:19

      Ciasteczko bez dziurki smarujemy dżemem (najlepiej gęstym) i przykrywamy ciasteczkiem z dziurką 🙂

       
  4. Marysia

    20 marca 2016 at 11:38

    Ile ciasteczek wychodzi z podanych proporcji?:)

     
    • Aśka

      20 marca 2016 at 19:34

      To zależy od wielkości foremki, którą wykrawamy ciasto, mi wyszło ok. 20 szt. gotowych ciasteczek.

       
  5. ala

    22 marca 2016 at 14:27

    Ale łączyłymy dopiero po upieczeniu?

     
    • Aśka

      22 marca 2016 at 18:50

      Tak, najpierw pieczemy, odstawimy do wystudzenia a następnie łączymy np. dżemem.

       
  6. Judyta

    26 marca 2016 at 15:01

    Świetny pomysł i łatwy przepis! Ciasteczka smakują tak dobrze jak wyglądają 🙂
    Dziękuję i życzę wesołych świąt.

     
    • Aśka

      27 marca 2016 at 13:45

      Dziękuję za miły komentarz i cieszę się, że smakowały. Pozdrawiam i również życzę wesołych świąt 🙂

       
  7. wiola

    26 marca 2016 at 23:31

    Ciasteczka niestety z mąki orkiszkowej wyszły mi znacznie ciemniejsze niż te na zdjęciach 🙁 W związku z czym, niestety nie prezentują się tak pięknie…
    Może jednak należało użyć zwykłej mąki?

     
    • Aśka

      27 marca 2016 at 13:41

      Dziwne, że wyszły Ci ciemniejsze. Może nie używasz 100 % mąki orkiszowej albo za długo je piekłaś. Ja używam do wszystkiego tej mąki (mąki orkiszowej) i nic nie zmienia koloru.

       

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *