pyszne ciasto bananowa chmurka

9917

składniki na ciasto kruche:
150 g mąki orkiszowej lub pszennej
3 żółtka
30 g cukru pudru
100 g masła, schłodzonego
5 g cukru z prawdziwą wanilią
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, cukier z wanilią oraz żółtka i sikamy nożem. Następnie dodajemy masło i wszystko razem siekamy a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do lodówki i schładzamy przez ok. 60 min. Po tym czasie ciasto wałkujemy i przekładamy do blaszki o wymiarach ok. 21×32 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C. przez ok 15 min., aż ciasto się zrumieni. Po upieczeniu cisto odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a najlepiej upiec je dzień wcześniej.

składniki na galaretkę z bananami:
3 galaretki o smaku cytrynowym
750 ml gorącej wody
ok. 10 bananów
ok. 3-4 plastry ananasa z puszki

wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w wodzie. Plastry ananasa kroimy w kostkę. Banany obieramy i układamy na kruchym spodzie jeden przy drugim. Wolne miejsca uzupełniamy pokrojonym ananasem. Całość zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.

składniki na czekoladową bezę:
3 białka
60 g czekolady gorzkiej
150 g cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier puder i ubijamy, aż masa będzie błyszcząca. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na końcu dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki tak aby pasła czekolady były widoczne. Masę przekładamy na papier do pieczenia wielkości foremki, w której mamy ciasto. Pieczemy w 140 st. C. przez ok. 60 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. (bezę możemy upiec dzień wcześniej i przykryć ją ściereczką kuchenną).

składniki na  krem:

250 g serka mascarpone, schłodzonego
500 ml śmietany kremówki, schłodzonej
nasionka z 1 laski wanilii
3 łyżki cukru pudru

wykonanie:
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier puder i ponownie ubijamy. Serek miksujemy z ziarenkami wanilii. Do serka dodajemy ubitą śmietanę i miksujemy do połączenia się.

Na zastygniętą galaretkę równomiernie wykładamy krem i przykrywamy go zimną bezą. Całość schładzamy w lodówce przez ok. 2 godz., a najlepiej przez noc wtedy beza bez problemu się kroi. (inspiracja z przepisu p. Doroty z Moje Wypieki)

bananowa_chmurka1

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here