RSS

pierogi z marchewką

Wrzesień 08

pierogi_z_marchewkaskładniki na farsz z marchewki:
300 – 400 g marchewki
2 cebule
sól
masło do smażenia

wykonanie:
Marchewki obieramy, wkładamy o garnka z wodą i wstawiamy na ogień, gdy woda zawrze gotujemy ok. 4 min. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle (najlepiej klarowanym). Gdy marchewka się podgotuje, odcedzamy ją, odstawimy do przestudzenia a następnie ścieramy na tarku o drobnych oczkach. Połowę cebuli mieszamy z utartą marchewką, doprawiamy solą.

składniki na ciasto pierogowe:
ok. 500 g mąki
ok. 200 g wody
1 jajko
2 łyżki oleju

wykonanie:
Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masłem i resztą cebulki.

pierogi_z_marchewka1

pierogi_z_marchewka2

Zapisz

Zapisz

Zapisz

 

Posted by on 8 września 2016 in dania główne, pierogi

2 komentarze

Tags: , ,

2 responses to “pierogi z marchewką

  1. Sarna

    8 września 2016 at 09:45

    super pomysł na farsz 🙂 takich pierogów jeszcze nie jadłam

     
    • Aśka

      11 września 2016 at 10:47

      Przymierzałam się do tego farszu parę miesięcy 😉 i nawet smaczne pierożki wyszły 🙂

       

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *