RSS

ciasto cielaczek

Sierpień 25

 

składniki na ciasto kakaowe:
320 g mąki orkiszowej lun pszennej
180 ml oleju
250 ml mleka
180 g cukru
3 łyżki kakao
2 jajka
3 łyżki dżemu lub powidła
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
W garnku chwilkę miksujemy mleko, olej, jajka, dżem, oraz cukier. Następnie dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do foremki (ok.25 x 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. 

składniki na masę serową:
500 g sera, trzykrotnie zmiksowanego
2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
180 g cukru

wykonanie:
Ser miksujemy z żółtkami, cukrem, budyniem oraz mąką ziemniaczaną. W osobnym naczyniu ubijamy białka a następnie dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy. Gotową masę serowa łyżką układamy kupkami na cieście. Całość wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 50 min. w 180 st. C. lub do tzw. suchego patyczka.

 

Posted by on 25 sierpnia 2017 in ciacha i desery, serniki

Leave a comment

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *