RSS

domowe pierogi

Listopad 30
domowe pierogi


składniki na ciasto:

250 g ciepłej wody
560 g mąki
1 jajko
2 łyżki oleju

wykonanie:
Jeśli posiadasz Thermomix:
Wszystkie składniki na ciasto włożyć w podanej kolejności do naczynia i wyrobić 1 min./Interwał. Następnie wyjąc ciasto, cienko rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wykrawać szklanką krążki.
Na środku każdego krążka kłaść farsz, zlepiać brzegi, wrzucać na gotującą osoloną wodę, gotować ok. 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

farsz na pierogi ruskie:
2 łyżki kaszy manny
500 g ziemniaków mączystych, ugotowanych, dobrze wystudzonych
500 g twarogu
150 g cebuli dymki, posiekanej i usmażonej
soli, do smaku
pieprz, mielony, do smaku

Do czystego naczynia włożyć kaszę mannę i ziemniaki i zemleć 4s./obr.4 Następnie dodać ser, cebulę, sól i pieprz, wyrobić przy pomocy kopystki 30s./obr.3-3,5

farsz owocowy:
śliwki, truskawki …
Owoce umyć, osuszyć, jeśli są duże to pokroić na cząstki.

farsz serowy:
500 g sera białego
cukier (wedle uznania, ja lubię bardzo słodkie więc sypie go sporo ?

 

Posted by on 30 listopada 2014 in dania główne, pierogi

Leave a comment

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *