RSS

domowy chleb pszenno – orkiszowy na zakwasie

Kwiecień 19
domowy chleb pszenno – orkiszowy na zakwasie


składniki:

250 g mąki pszennej
250 g mąki orkiszowej
150 g mąki orkiszowej razowej
300 g zakwasu (ja użyłam żytniego)
1 łyżka soli himalajskiej
1 łyżka cukru brązowego
350 ml letniej wody

wykonanie:
W dużej misce mieszamy mąki, sól, cukier, zakwas dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 3 godz.
Następnie przekładamy do dwóch natłuszczonych foremek (12 x 21 cm) i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na ok. 2 godz. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok 30 min. Po ok. 15 min. sprawdzamy czy się nie przypala jeśli tak to przykrywamy papierem.

 

Posted by on 19 kwietnia 2015 in pieczywo

2 komentarze

Tags: , , ,

2 responses to “domowy chleb pszenno – orkiszowy na zakwasie

  1. lena

    19 kwietnia 2015 at 04:01

    Domowy chlebek-pyszności:)

     
    • Aśka

      19 kwietnia 2015 at 06:26

      dokładnie 🙂 ten smak… i zapach… 🙂 można zajadać się z samym masłem 😉

       

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *