sałatka cezar – świetna przystawka na imprezę

5416

składniki:
1 główka sałaty rzymskiej
1 podwójna pierś z kurczaka
2 jajka
125 g pomidorków koktajlowych
2 kromki chleba
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz

wykonanie:
Piersi z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na tłuszczu, na rumiano a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Kromki chleba kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na ćwiartki.
Pomidorki myjemy i również kroimy w ćwiartki. Sałatę dokładnie myjemy, suszymy, rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na talerzach. Na sałatę dajemy kurczaka, grzanki, pomidorki i jajka. Całość polewamy sosem.

składniki na sos / dresing:
1/2 cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka sosu Worcester
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

wykonanie:
Z cytryny wyciskamy sok. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Gotowym dresingiem polewamy sałatkę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here