RSS

ciasto dotyk anioła

Maj 10
ciasto dotyk anioła

 

składniki na ciasto:
135 g mąki
220 g cukru
4 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli

wykonanie:
Białka ubijamy z solą na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy dodajemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy np. drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) foremki (25×21 cm). Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na dwa blaty.

składniki na krem:
500 ml śmietany 18 % lub 30%
200 g białej czekolady
120 g śmietany w proszku – śnieżki (2 opakowania)
250 g wiórek kokosowych
ok. 100 g płatków migdałowych (do posypania)

wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy, wlewamy śmietanę 18%, mieszamy. Do wystudzonej masy wsypujemy śmietankę w proszku i powoli miksujemy, na koniec dodajemy kokos i jeszcze chwilkę miksujemy. Na jednym blacie biszkoptu rozsmarowujemy 3/4 kremu, przykrywamy drugim blatem a na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą część masy i posypujemy płatkami migdałowymi. Całość schładzamy i przechowujemy w lodówce. /inspiracje od Justyny Śnieżek, dzięki było pyszne 🙂 /

 

Tags: , , , , , , , , ,

29 responses to “ciasto dotyk anioła

  1. ami

    10 maja 2015 at 09:07

    Piękna nazwa, a ciasto wygląda na lekkie jak piórko. Pyszności!

     
    • Aśka

      11 maja 2015 at 00:22

      Dziękuję za miły komentarz 🙂

       
  2. gin

    11 maja 2015 at 16:54

    Cudownie delikatne i leciutkie 🙂

     
  3. magda

    22 maja 2015 at 17:55

    Smakuje jak rafaello. Jest bardzo pyszne!

     
    • Aśka

      22 maja 2015 at 21:16

      Cieszę się, że smakowało 🙂 Dziękuje za miły komentarz 🙂 pozdrawiam

       
  4. Agata

    28 października 2015 at 21:52

    czy ta śmietana w proszku to bita śmietana? Bo mam watpliwości dziekuje za odpowiedz

     
    • Aśka

      29 października 2015 at 13:28

      Tak. Na opakowaniu pisze: śnieżka bita śmietana. Pozdrawiam.

       
  5. Anka

    11 listopada 2015 at 18:55

    a jaka ta śmietana ma być ? zwykła kwaśna 18 % ??? czy jakaś specjalna

     
    • Aśka

      12 listopada 2015 at 09:56

      Tak, zwykła 18%.

       
      • Anka

        12 listopada 2015 at 16:02

        ok dzięki za odp 🙂

         
      • Andzia

        13 lutego 2016 at 07:12

        czy zamiast 18% może być 30%? lub pół na pół?

         
        • Aśka

          15 lutego 2016 at 11:02

          Hmm… trudno mi powiedzieć, gdyż robiłam to ciacho na zwykłej kwaśnej śmietanie.

           
  6. Karolina

    20 listopada 2015 at 11:46

    Mam pytanie śmietana 18% w kubku takim jak joogurt czy w kartoniku??

     
  7. Kasia

    10 grudnia 2015 at 16:10

    kwaśna śmietana 18% czy słodka 18% bo nadal nie wyjasnione.

     
    • Aśka

      10 grudnia 2015 at 21:01

      KWAŚNA 18%.

       
      • Kika

        25 maja 2017 at 07:57

        To czemu w przepisie jest tez 30%¿?

         
        • Aśka

          26 maja 2017 at 10:55

          Bo ja użyłam kwaśnej 🙂 a są osoby, które użyły 30% i też ciasto było dobre 🙂

           
  8. madziuuula

    14 grudnia 2015 at 14:21

    Ciasto rewelacyjne 🙂 idealnie słodkie i lekkie, wszyscy zajadali aż im się uszy trzęsły 🙂 dziękuje za przepis i dodaję do listy moich ulubionych ciast 🙂 pozdrawiam serdecznie

     
    • Aśka

      15 grudnia 2015 at 12:49

      Bardzo mi miło 🙂 również pozdrawiam

       
  9. Wera

    15 marca 2016 at 13:33

    Przepraszam, ale czy Śnieżka jest konieczna?

     
    • Aśka

      15 marca 2016 at 19:25

      W tym przepisie tak, ale można sobie go zmodyfikować 🙂

       
  10. karolina

    26 marca 2016 at 16:48

    Dzisiaj robilam:-) wyszlo pyszne..slodko kwasne..bede robila czesciej:-)

     
    • Aśka

      27 marca 2016 at 13:43

      Cieszę się, że wyszedł, i że posmakował. Pozdrawiam 🙂

       
      • Karolina

        9 lutego 2017 at 09:17

        A 135g mąki i 220g cukru to ile to szklanek?

         
        • Aśka

          3 marca 2017 at 20:57

          To ok. 1 niepełna szklanka mąki i 1 szklanka cukru

           
  11. goska

    19 kwietnia 2016 at 08:24

    i mam ciasto na komunie do pieczenia tego mi było trzeba

     
  12. Elcia

    21 marca 2017 at 08:36

    Fantastyczny blog 🙂 świetne przepisy 🙂 świetne fotki:) jestem tu pierwszy raz ale z pewnością jeszcze nie raz wrócę:) pozdrawiam autorkę i czytelników:)

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *