RSS

domowe ogórki w zalewie musztardowej

Sierpień 01
domowe ogórki w zalewie musztardowej


składniki:

2000 g gruntowych ogórków
5 łyżek musztardy
200 ml octu
800 ml wody
300 g cukru
30 g soli
liście laurowe
ziele angielskie
ziarenka białej gorczycy

wykonanie:
Wodę zagotowujemy z octem, cukrem oraz solą, mieszamy do rozpuszczenia się a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Wkładamy do wyprażonych słoików (5 szt po 500 ml pojemności). Do każdego słoika wkładamy po dwa liście laurowe, po trzy ziela angielskie oraz po szczypcie gorczycy. Zalewamy ogórki, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez 10 min.

ogorki_w_musztardzie1

 

Posted by on 1 sierpnia 2015 in przekąski przystawki, przetwory

2 komentarze

Tags: , , , ,

2 responses to “domowe ogórki w zalewie musztardowej

  1. Anka

    13 sierpnia 2017 at 21:56

    Jakiej użyć musztardy proszę o radę

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *