domowe ogórki kiszone na zimę

2585


składniki:

ogórki gruntowe (dowolna ilość)
do każdego słoika:
2 ząbki czosnku
korzeń chrzanu
1-2 baldachy kopru z nasionami
kilka liści z czarnej porzeczki
1 łyżka soli na litr wody
opcjonalnie:
ziarenka gorczycy
ziarenka pierzu
ziarenka ziela angielskiego

wykonanie:
Ogórki dokładnie myjemy. Do wyparzonych słoików o pojemności 900 ml wkładamy po 2 ząbki czosnku, cząstki chrzanu ok. 3 cm długości (pokrojone w słupki), 2 łodygi baldachu kopru, liście z czarnej porzeczki lub winogron oraz opcjonalnie kilka ziarenek gorczycy, po 5 ziarenek pieprzu i ziele angielskiego. Ogórki układamy pionowo, bardzo ściśle w słoikach, stroną którą był połączony z łodygą w dół, mamy wtedy gwarancję, że gorycz z końcówki ogórka nie przejdzie wyżej. Wodę zagotowujemy z solą (mieszamy, aż się rozpuści) i wlewamy do słoików tak, aby przykryła całkowicie ogórki. Dokładnie wycieramy z zewnątrz słoik jednorazowym ręcznikiem papierowym, zakręcamy zakrętką. Odstawiamy w ciepłe miejsce i po kilku dniach wynosimy słoiki do zimnej spiżarni lub do piwnicy.

Do kiszenia wybieramy ogórki zdrowe czy bez plamek.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here