RSS

domowe pierogi z serem i jabłkami

Październik 06

składniki na farsz:
ok. 500 g białego sera
2 jabłka
ok. 150 g rodzynek
cukier do smaku
opcjonalnie cynamon do smaku

wykonanie:
Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy ser, rodzynki, cynamon oraz cukier. Wszystko mieszamy.

składniki na ciasto pierogowe:
ok. 560 g mąki orkiszowej lub pszennej
200 ml wody
1 jajko
2 łyżki oleju

wykonanie:
Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masełkiem lub śmietaną.

 

 

Posted by on 6 października 2017 in dania główne, pierogi

3 komentarze

Tags: , , , ,

3 responses to “domowe pierogi z serem i jabłkami

  1. kasia

    6 października 2017 at 15:16

    Pięknie jesienne…
    Podoba mi się pomysł jabłkowo-twarogowego nadzienia.
    Muszę zapamiętać.
    🙂

     
  2. Cukry Proste

    6 października 2017 at 15:57

    Nigdy nie jadłam z takim nadzieniem – ciekawe:)

     
  3. Zuza

    6 października 2017 at 19:09

    wieki nie jadłam pierogów na słodko 🙂

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *