pączki zaparzane z marmoladą i lukrem

4443

paczkiskładniki:
500 g mąki
50 g drożdży świeżych
1 szkl mleka
4 żółtka
1 całe jajo
50 g cukru
50 g masła
szczypta soli
1 kieliszek spirytusu
1000 g smalcu
twarda marmolada wieloowocowa
lukier
posiekane orzechy włoskie

wykonanie:
Drożdże mieszamy z l/2 szklanki letniego mleka, łyżką cukru i dwoma łyżkami mąki, odstawiamy do wyrośnięcia. W garnuszku zagotowujemy pozostałą część mleka z masłem. Do miski wsypujemy 150 g mąki, zalewamy zagotowanym mlekiem z masłem i dokładnie mieszamy. Żółtka oraz jajo ubijamy z pozostałym cukrem. Do zaparzonej mąki dodajemy ubitą masę jajeczną, podrośnięte drożdże, pozostałą mąkę, sól oraz spirytus.
Wyrabiamy ciasto do momentu „aż zacznie odstawać od ręki”. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy na stolnicę posypaną mąką. Lekko wyrabiamy a następnie wykrawamy szklanką krążki o grubości ok. 1 cm. Układamy na stolnicy wysypanej mąką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz do temperatury ok. 180 st. C i smażymy pączki na złoty kolor. Schłodzone pączki nadziewamy marmoladą wieloowocową za pomocą szprycki. Dekorujemy lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here