RSS

pyszne ciasto tiramisu

Maj 26
pyszne ciasto tiramisu


składniki na biszkopt:

6 jajek
200 g cukru
120 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli

wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki.Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 – 35 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika upuszczamy je z wysokości ok. 40 cm na podłogę (biszkopt w tortownicy) a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt wyciągamy z foremki i przekrawamy na 3 blaty.

składniki na krem:
750 g serka mascarpone
3 żółtka
150 ml śmietanki kremówki 30 %
100 g cukru pudru + 1 łyżeczka
dodatkowo:
kakao
podłużne biszkopty ok. 200 g
nasączenie:
150 ml mocnej kawy wystudzonej wymieszanej z 60 ml likieru kawowego

wykonanie:
Żółtka ucieramy z cukrem na parze, aż masa zrobi się jasna i puszysta. Następnie zestawiamy z kuchenki i studzimy. Do wystudzonej masy jajecznej stopniowo dodajemy serek mascarpone, miksujemy chwilkę (aż składniki się połączą). Śmietankę ubijamy na sztywno z 1 łyżeczką cukru pudru, gdy będzie sztywna dodajemy do masy serowo jajecznej i przy pomocy np. szpatułki delikatnie mieszamy.
Pierwszy blat biszkoptu nasączmy, smarujemy 1/3 częścią masy, obficie oprószmy kakao, przykrywamy drugim blatem i powtarzamy czynności kończąc ciasto masą. Boki smarujemy odrobiną masy i przyklejamy biszkopty (jeśli zajdzie potrzeba przycinamy je na dowolną długość). Całość schładzamy minimum 3 godz. w lodówce. Przed podaniem oprószamy kakao. Przewiązujemy wstążeczką.

ciasto_tiramisu

 

Posted by on 26 maja 2015 in ciacha i desery, ciasta, torty

5 komentarzy

Tags: , , , , , , , , , ,

5 responses to “pyszne ciasto tiramisu

  1. niemiecki

    26 maja 2015 at 18:20

    Mmm mniam !

     
    • Aśka

      26 maja 2015 at 22:08

      Polecam 🙂 Pyszne ciasto 🙂

       
  2. gin

    27 maja 2015 at 21:02

    Bardzo eleganckie, idealne na tak ważny dzień 🙂

     
    • Monika

      4 maja 2017 at 15:05

      Idealny torcik. Pewnie rozpływa się w ustach 🙂

       

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *