RSS

pyszne trio: czekoladowe ciasto z kremem i musem truskawkowym

Czerwiec 14
pyszne trio: czekoladowe ciasto z kremem i musem truskawkowym

składniki na ciasto czekoladowe:
50 g czekolady gorzkiej
140 g cukru
150 g maki
20 g kakao
1 jajko
1/2 szkl mleka
1/4 szkl oleju
1/2 szkl śmietany 18%
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody

wykonanie:
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w gorącym mleku. Odstawiamy do ostygnięcia. Jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej oraz śmietanę i miksujemy. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę w mleku, miksujemy i dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao, wszystko miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (21×26 cm). Pieczemy w 160 st. C. przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Gdyby środek za bardzo wyrósł, wyrównujemy ścinając nożem.

składniki na masę budyniową:
1 budyń waniliowy
500 ml mleka
140 g cukru
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła

wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy budyń oraz mąki i dodajemy do gotującego się mleka z cukrem. Gotujemy i cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń, ucieramy do połączenia się składników.

wierzch ciasta:
600 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
1 szkl wody

wykonanie:
Truskawki blendujemy na mus, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy galaretki, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Na gotowe ciasto czekoladowe wykładamy masę budyniową, rozprowadzamy dokładnie do brzegów blaszki, następnie wylewamy tężejący mus z galaretką i całość wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

 

Posted by on 14 czerwca 2015 in ciacha i desery, ciasta

11 komentarzy

Tags: , , , , , , ,

11 responses to “pyszne trio: czekoladowe ciasto z kremem i musem truskawkowym

  1. Kubełek Smakowy

    16 czerwca 2015 at 22:29

    Wygląda pysznie. Jakie śmieszne ząbki Ci wyszły na łączeniu warstw 😉

     
    • Aśka

      17 czerwca 2015 at 12:09

      Dzięki 🙂 a te ząbki zawdzięczam takiej „szpachelce” 😉

       
  2. wedelka

    16 czerwca 2015 at 23:44

    Eleganckie 🙂

     
  3. Sisza

    6 sierpnia 2016 at 20:50

    Czy poza sezonem można użyć mrożonych truskawek ?

     
    • Aśka

      6 sierpnia 2016 at 21:17

      Z mrożonymi jeszcze nie robiłam ale myślę, że bez problemu można ich użyć.

       
      • Sisza

        6 sierpnia 2016 at 22:10

        Dzięki
        Ps robię je dziś drugi raz jest pyszne !
        Dziś będzie w tortownicy, będzie robić za torcik 🙂

         
        • Aśka

          7 sierpnia 2016 at 11:05

          Super 🙂 Cieszę się bardzo 🙂 Mam nadzieje, że jako torcik będzie równie dobrze pyszny 🙂 I wszystkiego dobrego dla solenizanta/ki 🙂

           
          • Sisza

            7 sierpnia 2016 at 16:30

            Potwierdzam, jako torcik sprawdza się super 🙂
            Dziękuję za życzenia i pozdrawiam 🙂

             
  4. Asia Er

    19 października 2016 at 09:40

    Czy te masę budyniową nie czuć za bardzo masłem?

     
    • Aśka

      19 października 2016 at 17:30

      Ja nie czuję aby było go za dużo 🙂 dla mnie ta masa jest OK. Jeśli Ci ilość przeszkadza to możesz ją zredukować 🙂

       

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *