RSS

prażucha z ziemniaków

Styczeń 23

 


składniki:

ok. 1000 g ziemniaków, obranych
ok. 5 łyżek mąki
1 łyżeczka soli
dodatkowo:
300 g wędzonej kiełbasy lub boczku, dobrej jakości
1 cebula
szczypiorek
kwaśne mleko, kefir

wykonanie:
Kiełbasę lub boczek kroimy w kostkę i podsmażamy z cebulką. Ziemniaki gotujemy w solonej wodzie. Pod koniec gotowania odlewamy ok. 250 ml wody a resztę odcedzamy. Do ziemniaków wlewamy odlaną wodę dodajemy mąkę, równomiernie posypując ziemniaki (nie mieszamy) i gotujemy na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, a mąka zaparzona.  Ugotowane ziemniaki dusimy tłuczkiem na gładką masę. Nakładamy na talerze łyżką maczaną w ciepłym tłuszczu. Posypujemy podsmażoną np. kiełbaską i cebulką i świeżym posiekanym szczypiorkiem. Podajemy jako osobne danie z kwaśnym mlekiem lub jako dodatek do obiadu.

 

Posted by on 23 stycznia 2017 in dania główne, dodatki

3 komentarze

Tags: , , ,

3 responses to “prażucha z ziemniaków

  1. Zbyszek

    23 stycznia 2017 at 13:18

    U mnie nazywają się Dziady 🙂 idealnie podane, a z zsiadłym mlekiem rewelacja!

     
  2. Aśka

    23 stycznia 2017 at 13:22

    Niby nic a całkiem smaczne danie 🙂

     
  3. HM

    24 stycznia 2017 at 11:32

    Prażuchy-wspomnienie dzieciństwa wczesnego.

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *