RSS

ciasto a’la 3 Bit bez pieczenia

Kwiecień 12
ciasto a’la 3 Bit bez pieczenia

 

składniki:
ok. 300 g herbatników
600 g masy krówkowej (kajmak z puszki)
3 szkl mleka
125 g masła
2 budynie waniliowe
1/2 szkl cukru
330 ml śmietany 30 %
1 łyżka cukru pudru
dodatkowo: starta czekolada na wierzch ciasta

wykonanie:
Dno formy (25 x 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wykładami warstwą herbatników. Masę krówkową podgrzewamy a następnie wylewamy na ciastka i przykrywamy warstwą herbatników. 2 szkl mleka zagotowujemy, do wrzącego mleka wlewamy budynie wymieszane z pozostałą częścią mleka i cukrem.Gotujemy do zgęstnienia masy następnie dodajemy masło i gotujemy jeszcze przez ok 2 min. Lekko przestudzony krem wylewamy na herbatniki i przykrywamy go kolejną warstwą ciastek. Lekko dociskamy i odstawiamy do ostygnięcia a następnie najlepiej na noc wkładamy do lodówki. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i rozsmarowujemy na cieście. Posypujemy startą czekoladą i podajemy. Przechowujemy w lodówce. Ciasto 3 Bit najlepiej smakuje gdy jest schodzone.

 

Tags: , , , , , , , , ,

4 responses to “ciasto a’la 3 Bit bez pieczenia

  1. gin

    15 kwietnia 2015 at 13:20

    Jest obłędnie słodkie, ale bardzo je lubię 🙂

     
    • Aśka

      17 kwietnia 2015 at 20:00

      słodkości nigdy dużo 😉 najlepiej smakuje gdy jest dobrze schłodzone 🙂

       
      • Aga

        26 listopada 2017 at 09:21

        układam krakersy zamiast drugiej warstwy herbatników. ich słony smak świetnie komponuje się z kajmakiem 🙂

         
        • Aśka

          26 listopada 2017 at 12:19

          Myślę, że to również świetne połączenie 🙂 Dziękuję za podsunięcie pomysłu 🙂

           

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *