ciasto a’la 3 Bit bez pieczenia

41113

składniki:
ok. 300 g herbatników
500 g masy krówkowej (kajmak z puszki)
3 szkl mleka
125 g masła
2 budynie waniliowe
1/2 szkl cukru
330-400 ml śmietany 30 %
1-2 łyżki cukru pudru
dodatkowo: starta czekolada na wierzch ciasta

wykonanie:
Dno formy (25 x 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wykładami warstwą herbatników. Masę krówkową podgrzewamy a następnie wylewamy na ciastka i przykrywamy warstwą herbatników. 2 szkl mleka zagotowujemy, do wrzącego mleka wlewamy budynie wymieszane z pozostałą częścią mleka i cukrem.Gotujemy do zgęstnienia masy następnie dodajemy masło i gotujemy jeszcze przez ok 2 min. Lekko przestudzony krem wylewamy na herbatniki i przykrywamy go kolejną warstwą ciastek. Lekko dociskamy i odstawiamy do ostygnięcia a następnie najlepiej na noc wkładamy do lodówki. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i rozsmarowujemy na cieście. Posypujemy startą czekoladą i podajemy. Przechowujemy w lodówce. Ciasto 3 Bit najlepiej smakuje gdy jest schodzone.

Pyszne ciasto bez pieczenia, połączenie herbatników z masą krówkową (kajmakową), masą budyniową oraz bitą śmietaną.

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here